2012. szeptember 12., szerda

Spec. tápmodul. Szép munka! Nem tucat áru!



Erről van szó. Ez egy régi kuncsaftom speciális gépének (nem írhatom le minek, mert akkor kiderülne ki is az) az "Engineering sample" feliratú speciális moduláris tápja érkezett tegnap. Minden nap kiesés. marha gyorsan kéne csinálni. Hiba: Kipukkant egy vízcső a gépben és belefolyt a víz a tápba. Pukk-és vége.

Made in Japan! No, ez nem tucat árú. A Cosel japán cég, ú.n. "custom" (testre szabható) tápokat gyárt, moduláris rendszerben is akár. Ez is 650W-os. 5-féle feszültséget állít elő (a képen egy rokona látható).
Szétszedés és takarítás után (masszív pormacskák, deszt. vízzel nyakon öntve, majd megszáradva, homogén film-iszapot képeznek). A fő alaplapra moduláris panelek csatlakoznak: Hálózati szűrő, és 4 tápmodul. Az alaplap egy PFC, ami a szokásos 300V-al látja el a modulokat. Gyönyörű nyák, kondenzátor kisütő ellenállások (hogy ne vágd földhöz a birkózó gépet mikor kikapcsolás után 5 perccel forrasztod az alkatrészt :). Egyszerűen öröm kézbe venni, és megfejteni a működését. A vezérlést egy FE5332M IC végzi. PNP-NPN kihajtással visz 3db FET-et parallelben. Áram lökés elnyelő ellenállások! Szép átgondolt tervezés, gyönyörű kivitelezés. Nem spóroltak a filléres alkatrészeken. Ennek köszönhetően semmi sem robbant fel benne, ahogy egy klasszikus PC táp tenné ebben az esetben. Fogat összeszorítva, szépen múltak ki az alkatrészek. A PFCt, egy bontásra itt lévő plazma monitorból sikerült kinyerni. A többi félmarék cuccot holnap kell megvenni és bepróbálni. A tulaj már örül... Látom az alagút végét, Ő is az állásidő végét...
Én is be fogom tudni fizetni holnap a lányom iskolába befizetendő "járulékait", hmmm Igen. Így megy ez manapság. Mindennapos küzdelem a nyüves pénzért, pedig nem az fog bennünket előbbre vinni. Inkább csak hátráltat. Nem tudok olyat mondani, amivel elégedetlenek lennénk, és nem a pénz az okozója. Na ne filozofáljunk... Megyek barlangba, ma szokásos Matyi túra. Készülés a V5-re.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése