2012. szeptember 7., péntek

Egy Toshiba A300 borzolja a kedélyeket, 2 napja. Leesett, elég durván, de az alaplapja, látszólag épp, de nem indul. Minden tápmodul működik. PG jelek rendben. Az ilyenkor szokásos GM965 (ütésre el szokott törni belül) északi híd cserével kezdek. A kivett NB tényleg repedt belül. Érintkezéseit mérvén jó pár bump szakadt. Továbbra sem indul. BIOS újraírás. Semmi.
Kapcs.rajzból visszakeresve logikai jelek elemzésére kerül a sor. Kiderül: Minden déli hídba bemenő jel rendben van, mégsem indítja az ICH8M az órajel generátort. Több órás, mindent ellenőrzés után, déli híd cserére szánom el magam. Előtte, leveszem egy VGA hibás alaplapról az ICH8M-et, majd szépen felgolyózom. (0.6mm Pb). Most leveszem a déli hidat az alaplapról, és a nyák takarításakor szembe ötlik az "igencsak foghíjas" nyák látványa:

A következő bumpok padjai szakadtak fel: A3, B3, C2, D3, E3, E1, F2, F3, F4, F5, C4, C5, E5, H1, H2, H5, J3, K1, T1, B6, D6, E6, B7, C7, E7, C8, E8, F8, C28, C29. Pontosan 30 van feltépődve. A kivett SB néhány gömb maradványán még most is ott van a pad, "felúszva", tehát nem a hideg forrasztás tépte fel. és persze mind, szükséges, aktív jel. A nyíllal jelölt lábig sikerült, még kiforrasztás előtt, kimérni a szakadást!



Ilyet még nem láttam. Eddig mindig belül mentek tönkre a BGA tokok ütés hatására (pl. a rugóval leszorított hűtő, ráüt a szílícium kupakra)

Még 3 vagy 4-et visszadrótozok, de 30-at már biztosan nem. Két nap megy a levesbe... és újabb tanulság....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése