2013. augusztus 27., kedd

Újabb önpusztító "sikeres" chipset...

Épp csak hogy lecsengett a híres NVidia chip botrány (Itt olvasható...), a szervizben ismét megnőtt az azonos meghibásodást produkáló chipek száma. Sok gép hal meg manapság az eltömődött hűtő és elkoszolódott ventilátor miatt. Korunk oly divatos kütyü mániásoknak készült oprendszere és egyéb VGA egység nyüstölő programjának és az ezek által generált tetemes hőmennyiség disszipációjának köszönhetően, jelenleg az RS880MN HD4250 -el integrált északi híd pusztul . Ez az AMD terméke és a 2009-2011 dátumkódos chipeket érinti, legalább is egyenlőre így néz ki.


216-0752001 gyártási kóddal jelölve:
  

 Nálam már a hatodik, ebben az évben. Azért ennyi véletlen nincsen....
Úgy tűnik a folyamat a következő: Meleg-meleg-meleg- kosz- hűtési hatásfok csökkenés (erről persze nem szól a gép, pedig tudna, mivel van a chipbe beépített hő szenzor!!!)-majd a lehűlés / felmelegedés okozta tágulás összehúzódás okozta feszültségnek enged az éppen leggyengébb láncszem: 
- A chip szubsztrát
- A forrasz bump-pad a chipen
- A nyák land-pad
- vagy a melette lévő lyukgalván... (ilyen is volt)
Ez főképp a chip sarkain, a hőtermeléstől legtávolabbra eső sarkoknál fordul elő. Hiába a "Corner glue" (sarok leragasztásos megerősítés). Az ónmentes forrasztás bevezetése óta, az ezüst-réz keménysége miatt, a törés miatti meghibásodások meghatványozódtak. És még a mai napig is megy a kísérletezgetés mindenféle forrasz-keverékkel, hogy a "megbízhatósági tényező" nagyobb legyen, de vagy nem akarják, vagy nem sikerült még ezt megoldani korunk vezető metallurgiai szakembereinek. Ez végül is jót tesz, a termék pár éves életciklusának... garantáltan vesznek másikat... És meg lesz a profit..., meg nő a szemét Afrikában és Indiában... virágzik a színesfém és chip fekete kereskedelem.

Íme egy pár érintett gép, ami megfordult nálam ilyen hibával:

- PackardBell PEW96
- Asus K51A
- Compaq CQ42
- Dell Inspiron M5030 és Inspiron M5010
- HP Probook 6545b
- HP G6 1117sh
- Lenovo IdeaPad Z565

Szóval, évente nem árt kitakarítattni a gép hűtőjét!!! A porpisztolyos kifújás NEM ELÉG sőt KÁROS lehet! A nagy melegre kikeményedő hőpaszta cseréje is nagyban hozzájárul a hűtés hatékonyságához, amit a dizájn oltárán, a kedves tervezők (a menedzserektől hajtva) szívesen áldoznak fel manapság... :-(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése