2013. január 24., csütörtök

Növekedés, a növekedés kedvéért... ???

Mi van? Miért is ?
A második világháború előtti utolsó világ válság, most itt ül, ismét a nyakunkon, immár 5 éve lassacskán. Ez a monetáris rendszerünk velejárója. Felfújjuk a lufit, ami csak nő, meg nő, aztán egyszer csak kipukkan. Miért is "kell" minden hónapban új notebook típussal kijönni. Szegény tervezőket ostorozzák a háttérből hogy találjanak ki valami újat. A részvényeseket csak a profit érdekli, semmi más... Ez hogy realizálható a legbiztosabban: Technokratává kell tenni az embereket... Kütyü mániássá, technológia függővé
Ők beeszik a legújabb, szolgáltatásokat, az emelt felbontásokat, és elméleti sebességeket, dizájnokat, stb...
Sorban állnak az új almás-tábla bemutatóján, egymást letaposva... Ez igen...
Aztán jó ha 3 évet kibírnak (ennyit az EU szerint illik) de lehetőleg évente jó lenne ha eldobná a "Júzer" (vagy "Lúzer" ?) Akkut beleragasztjuk a gépbe, és ha másfél év után (tervezetten) tönkremegy, tessék eldobni? Sajnos ezelőtt hat, hét évvel, én is a technokraták közé tartoztam, de a szervizben, több mint húsz éve követem nyomon a notebook-ok "fejlődését", minőségét, és kiábrándultam. Nem a levegőbe beszélek!

A jelszó tényleg ez: Tervezett élettartam!

Ez az anyag minőségében (maguktól elöregedő műanyagok, chip-ekben szándékosan elvékonyított anyagok, termikus elfáradást szándékosan előidéző tervezési megfontolások) és a diktált technológia fejlődésben nyomon követhető. Pl. Merevlemezek. Igaz hogy a technológia határán táncolunk (bár nem értem miért?) de az átlag élettartam 1-2 év. Tegnap kíváncsiság kedvéért bekapcsoltam, egy pályám elején, nagy tételben szervizelt laptopot (ez még táska írógép méretű), egy 80386 SX 16Mhz, 1megabájt memóriájú gépet, ami egy 40 megabájtos (nem elírás :-) ) Conner merevlemezt tartalmaz, és hibátlanul működik. Még a CMOS sem merült le (A DALLAS akkoriban chipbe integrálta az elemet). Na erre varrjál gombot! A több mint tizenöt éves EPSON mátrix nyomtató, valamint a gépátvételt kiszolgáló 486DX40Mhz gép ,8MB rammal, még most is működik. Akkoriban a minőség és a tartósság növelésével lehetett több árut eladni. Manapság az elektronikus hulladékot gyártjuk (bár ez jó pár embernek nem is olyan rossz üzlet :-)), ami a harmadik világban köt ki, és a bolygónkat mérgezzük vele. Legjobb példa erre a tintasugaras nyomtatók esete: Már pár ezer forintért lehet venni eldobható nyomtatót, félig töltött gyári patronnal. A feltelepülő "giga szoftver" gondoskodik a meghajtásról. Erre régen, egy darab, pár száz kilobájtos sys fájl kellett csak, bár ez a maiakban is megtalálható, 120Mb sallanggal, reklámmal és szeméttel körülvéve. Mit csinál a nyomtató, hogy mielőbb vegyél egy másik patront, ami többe kerül (bocsánat, többet kérnek érte!) mint maga a nyomtató. Hát például fejtisztítás címén, minden bekapcsoláskor, nem kis adag tintát öblít egy szivacspárnába, ami a nyomtató felfordításakor a "júzer" kezére folyik (Figyelem: csak hideg vízzel mosd le, különben fixálódik és csak szalmiákszesszel (ammónium hidroxid E527) jön le). A patronba egy chipet tesznek, hogy a kínaiaknak egy kis időre legyen szükségük amíg lekoppintják, és átragasztják az újratöltött patronokra. Mindenféle digitális algoritmusokkal számolja, és eltárolja a használati szokásokat, és egyszer csak "készenléti üzemre kapcsol" és elkezd halványan nyomtatni, és közben "finoman" elterel a gyártó "e-bolt" -jába, hogy vegyél új patront. A nyomtatónak gyakran semmi baja, csak letiltja a szoftvere. Alkatrész nincs, vagy "elrettentő" áron adják (pl. 8 ezer forintos nyomtatóba, komplett mechanika van csak 24 ezer forintért!!!). Dobd el!!!!!
De ne kalandozzunk el, maradok a kaptafámnál, a notebookoknál, és itt mikkel is találkozom manapság az új, "modern" notebookokban? Sorolom:

- Maguktól elöregedő, szétmálló műanyagok (zsanérok környéke)
- Két három év után "Bad sector" os merevlemezekkel
- Termikusan alultervezett, felhasználó által nem takarítható hűtőkkel
- A ventilátor vezérlés nem nézi a chipset hőmérsékletét, ezzel túlmelegedést idézhet elő
- Ember járt a holdon, de még mindig, pár év után, a megszoruló zsanér eltöri a "silány" műanyagot
- Nem beszerezhető, vagy árukapcsolás keretében "horror" áron árult alkatrészekkel
- Garmadában "megvakuló" (lézerfej teljesítmény csökkenés) optikai meghajtókkal
- Szándékosan "kifelejtett" vagy be nem épített ESD (elektrosztatikus és túlfeszültség) védelemmel
- Technológiai trükkök, és szándékos "játszadozás" az akkumulátor élettartamával (veszélyes hulladék!)
- LCD kijelzőkben, alkalmazott, direkt silány minőségű ragasztásokkal, (mielőbbi kontakthiba miatt)
- Billentyűzetekben, nem lezárt, fóliázatra (hogy a legkisebb folyadék is tönkretehesse)
- Maguktól belső kontakthibássá váló, önpusztító (hőmegfutásos) chipsetek és GPUk
- Silány minőségű nyomtatott áramkörök (csak a gyári beültetés hőterhelését bírja ki)
- Szándékosan beragasztott (NonReworkable Glue), cserélhetetlen BGA áramkörök
- Őriási hőtermelés, és "nem átgondolt" levegő áramoltatási utak
- Ja, és "kiszáradó", kapacitásukat elvesztő, kondenzátorokkal (növekvő ESR)

és ez csak most, hirtelen, eszembe jutott, de ha gondolkoznék még jó pár sort ide tudnék írni...
Persze erre mind rá lehet fogni, hogy az előállítási költségek leszorítása, és a biztonság szemelőt tartása miatt vannak. A szaksajtó, erről, nem fog írást közölni, amíg fizetett hirdetésekből (is) próbálja meg fenntartani saját magát.
 
de hogy valami jót is írjak, ebben viszont jobbak a mai gépek:

- Gyorsabbak, és könnyebbek
- A táp áramkörök sokkal stabilabbak
- Kevesebb energiával is beérik (ez nagyon fontos manapság)
- Több adatot tárolnak
- Szebb a grafikai kijelző
- Dizájnosabbak (akinek ez fontos...)


Radikális, gondolkozásbeli változásra van szükség a mi fejünkben is, de az utánunk jövő generációtól igen csak van mit "bocsánatot kérnünk", a jövőnk ilyen módon elkövetett ellehetetlenítéséért... Én már ennek szellemében nevelem a lányomat, és remélem egyre többen leszünk, azok, akik ki tudnak szállni a "Mátrix, energia cella" szerepéből, és tovább látni az orrunknál.

Aki nem ért velem egyet, adjon számot magának arról, hogy mennyi időt pazarol el, kütyüzéssel, "fészbukkozással", és mennyi pénzt öl bele, a gyakran szükségtelen, de "kell a lelkemnek" miatt megvett, eldobhatóra tervezett csillogó kütyükbe.

Na nem szítom tovább az Összeesküvés elmélet gyártók és ellenzők táborát...

Ez "csak" a mai szösszenet volt :-)

És zárás képpen, íme egy jó kis televíziós dokumentumfilm a témáról, melynek MINDEN szavával egyet tudok érteni, és állításait (ami a számítástechnikai részt illeti) akár alátámasztani is tudom:

A tervezett elavulás története - A villanykörte összeesküvés from Atyaeg1 on Vimeo.


További szép napot mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése