2013. február 8., péntek

A 10 éves billentyűzet megmentése (Ryan közlegény után... :-)

Kedves ismerősöm használja, idestova több mint 10 éve ezt a formájában teljesen formabontó szerkezetet. Amikor 1999-ben megjelent, mindenki bolondnak hitte a híres szoftveróriást (Microsoft), de ez volt az első hardver terméke (az igazán első "microsoftos" soros egér után, amit OEM alapként, a szoftverkereskedőknél vettünk, az akkor Windows 95 OEM kiadáshoz). Az a koncepció hívta életre hogy a csuklónk normális ferde tartásához igazították a billentyűzet formáját és íveit. Ismerősöm nyitott volt az új termékekre és ezen "tanult meg két kézzel gépelni", nem egy újjal való "pötyögést", ahogyan mi tesszük általában.
Na, mármost ez a billentyűzet, 2000 óta, napi (!!!) használatban van, és számtalan számítógépet élt már túl, de a mostani lesz az utolsó talán, mivel a gyártók (vagy az irányító nyakkendősök) eltüntetik az új alaplapokról a PS/2 bemeneteket. Persze haladni kell, korszerűtlen... mondják Ők. Tényleg. Az USB univerzálisabb, csak vannak hátrányai. Pl.

- Rémálom belépni a gép setup-jába mert az USB portok inicializációja, gyakran az "Enter setup" felirat után történik csak meg, ezáltal tizedmásodpercek maradnak rendelkezésre a megfelelő gomb időben való detektálásához.
- Az "oprendszerek" csak megfeleő driver-el tudják csak kezelni, és ha valami probléma van (pl. szoftver hiba, telepítési problémák), máris ott állunk egy usb-s billentyűzettel ami nem működik a windows alatt (Linux alatt nincs még negatív tapasztalatom ez ügyben)

Kedves ismerősöm úgy hozzánőtt ehhez a billentyűzethez, hogy a "klasszikus egysíkú egyenes formán" már szinte csak béna kacsa ként tud pötyögni, és a géppuska keze, szánalmas csúzli sebességre lassul. :-)
Az M és H gombok rakoncátlankodnak. Ajánlok neki a mostani piacról (mert még most is megtalálható ennek a típusnak az utóda, de azok már kezdenek szinte kisimulni, és feleannyira vannak csak megdöntve és megemelve), amit meg is fogad, de elmeséli hogy "nem az igazi". Mentsük már meg valahogy a régit....

Alján: "Made in Ireland" felirat büszkélkedik. Színvonalas műanyag. Még csak alig sárgult, de még mindig nem rideg, nem törik, nem málik, mint korunk "Tervezett élettartamra" készült anyagai. És van súlya. van benne anyag, ahogy szokták mondani. Csavarok is vannak benne, nem csak "önpusztítóra tervezett, szűk ráhagyásos, csak egy irányba bepattanó rögzítések". Öröm szétszedni, és ez a belsejében is uralkodik. Látszik hogy a cég aki gyártotta a Microsoft-nak, igen csak kitett magáért (meg hogy megkaphassa a jogot a gyártásra...), és a tartósság, anyagminőség, és design harmóniáját sikerült elérni. Szerelhető, bontható, szervizelhető. A fóliázat belül, precíz, vastag, nem összeragasztott (A mai billentyűzet fóliák össze vannak ragasztva, de azért rést hagyva a folyadékoknak hogy az azonnali halált jelenthessen). A folyékony ezüsttel szépen kijavítható a 10 éves kopás nyoma, és másnap száradás és összerakás után, ismét hibátlanul működik. Úgy érzem, sikerült a bennünket (és főképpen a harmadik világot) lassan elborító IT szemétkupacot, nem növelni. Tisztelt döntéshozók: Szerintem (és mások szerint is) ez a fontos, és NEM A PROFIT!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése